Ziua internaţională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA – 17 mai 2020

„Ziua Lumânărilor Aprinse” este una dintre cele mai importante şi masive mişcări împotriva infecției HIV/SIDA, care răspândește speranță şi unește toate comunitățile în întreaga lume.
În republică, cu suportul financiar al Fondului Global, UNAIDS Moldova, în perioada 15-31 mai 2020, în cadrul Campaniei sociale „Virușii sunt diferiți, oamenii – aceiași”, la 17 mai 2020, va fi marcată Ziua Internațională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA.


Marcarea Zilei internaționale de comemorare a persoanelor decedate de SIDA oferă o oportunitate pentru sporirea nivelului de informare a populației, în special în rândul tinerilor, despre infecția HIV/SIDA, creșterea gradului de toleranță față de persoanele care trăiesc cu HIV și populațiile-cheie și reducerea nivelului de discriminare, extinderea accesului la servicii de prevenire și testare HIV pentru populație, inclusiv grupurilor cu risc sporit de infectare, tratament, îngrijiri și suport pentru persoanele care trăiesc cu HIV, formarea durabilității serviciilor, consolidarea relațiilor intersectoriale, dezvoltarea parteneriatelor și îmbunătățirii abilităților de mobilizare a comunităților în prevenirea HIV. Activitățile realizate vor promova mesajele:

”Sfidează virusul, nu oamenii!”
”N = N” (Nedetectabil, înseamnă Netransmisibil”)
”Sănătatea poate fi cumpărată, prețul acesteia se include în buget”

Conform datelor UNAIDS, la nivel global, 74,9 de milioane persoane au fost infectate cu HIV și 32,0 milioane au decedat de boli asociate SIDA, de la începutul epidemiei. Dintre persoanele care trăiesc cu HIV, 79% își cunosc statutul, sau 62% au accesat tratamentul antiretroviral și 53% au fost cu supresie virală, urmare a acestui tratament. În Europa de Est şi Asia Centrală, mai mult de 95% cazuri noi sunt atribuite populațiilor cheie și partenerilor lor sexuali.

În Republica Moldova, infecția cu HIV este sub supraveghere şi monitorizare permanentă și se menține la nivelul epidemiei concentrate în rândul populației cheie – persoane utilizatoare de droguri injectabile, lucrătoare a sexului comercial şi bărbați care fac sex cu bărbați.

Prevenirea și controlul infecției cu HIV este asumat de Guvern prin realizarea Programului Național de prevenire şi control al infecției HIV/SIDA şi ITS pentru anii 2016-2020, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1164 din 22.10.2016, având ca scop: minimizarea consecințelor epidemiei HIV şi infecțiilor cu transmitere sexuală prin reducerea transmiterii, în special în populațiile cheie, precum şi a mortalității asociate cu SIDA, acesta fiind aliniat la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și celor mai recente strategii ale OMS şi UNAIDS.

Se realizează supravegherea epidemiologică operativă şi de santinelă a infecției cu HIV, intervenții în scop de diagnostic şi tratament în conformitate cu actele normative elaborate şi ajustate conform recomandărilor OMS, UNAIDS. În scopul depistării persoanelor infectate este asigurat accesul la testare HIV cu teste rapide, în IMSP de nivel primar, secundar şi terțiar și în ONG.

Tratamentul antiretroviral, tratamentul infecțiilor oportuniste și co-nfecțiilor, îngrijirea şi suportul persoanelor care trăiesc cu HIV şi membrilor familiilor lor, precum și prevenirea transmiterii HIV de la mamă la făt și profilaxia post-expunere și pre-expunere sunt disponibile și se acordă conform protocoalelor clinice naționale elaborate în baza ghidurilor OMS.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică

Linkuri utile