Ziua Internațională a Spălatului pe Mâini, marcata anual la 15 octombrie, este o zi anuală de advocacy dedicată activității pentru spălarea mâinilor cu săpun ca o modalitate ușoară, eficientă și accesibilă de prevenire a bolilor și salvarea vieții.
Tema Zilei Internaționale a Spălatului pe Mâini din 2020 este „Igiena mâinilor pentru toți”. Tema acestui an urmează inițiativei mondiale recente, care solicită întregii societăți să îmbunătățească igiena mâinilor, în special prin spălarea mâinilor cu săpun. Tema din acest an ne amintește că trebuie să lucrăm spre accesul universal și practicarea spălării mâinilor cu săpun pentru moment și pentru un viitor sănătos.
Tema Zilei Internaționale a Spălatului pe Mâini 2020 face un apel la acțiune pentru a face igiena mâinilor o realitate pentru toți. Actuala pandemie COVID-19 a evidențiat rolul critic pe care îl joacă igiena mâinilor în transmiterea bolii. Tema ne amintește de necesitatea de a lua măsuri imediate privind igiena mâinilor în toate spațiile publice și private pentru a răspunde și controla pandemia COVID-19. Igiena mâinilor trebuie să devină afacerea tuturor. De asemenea, ne reamintește necesitatea de a ne baza pe impulsul actual pentru a face igiena mâinilor un pilon în intervențiile de sănătate publică dincolo de pandemie și pentru a crea o cultură a igienei mâinilor.
Spălarea mâinilor cu săpun poate ajuta la reducerea transmiterii mai multor boli:
Spălarea mâinilor poate reduce bolile diareice cu 30% până la 48%.
Spălarea mâinilor poate reduce infecțiile respiratorii acute cu 20%.
Spălarea mâinilor joacă un rol important în reducerea transmiterii de agenți patogeni legați de focare precum holera, Ebola, șhigeloza, SARS și hepatita E.
Igiena mâinilor protejează împotriva infecțiilor asociate asistenței medicale și reduce răspândirea rezistenței antimicrobiene. Igiena mâinilor poate contribui la reducerea bolilor tropicale neglijate.
Spălarea mâinilor cu săpun poate ajuta la reducerea transmiterii mai multor boli: spălarea mâinilor este, de asemenea, esențială în lupta împotriva COVID-19.
Spălarea mâinilor cu săpun distruge membrana exterioară a virusului și astfel îl inactivează. Un studiu a constatat că spălarea regulată a mâinilor cu săpun poate reduce probabilitatea infecției cu COVID-19 cu 36%.
Accesul la facilități de spălare a mâinilor, săpun și apă este un prim pas important, dar acest lucru trebuie completat cu acțiuni de schimbare a comportamentului spălării mâinilor la nivel individual și social, astfel încât spălarea mâinilor să devină un obicei pe termen lung și o normă. Recomandări bazate pe dovezi pentru schimbarea comportamentului de spălare a mâinilor :
Promovarea igienei este una dintre cele mai rentabile intervenții de sănătate publică în general și pentru prevenirea COVID-19. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că este ușor sau ieftin de implementat. Promovarea igienei nu ar trebui considerată un eveniment unic, ci mai degrabă un proces adaptiv care este revizuit și ajustat pentru a sprijini schimbarea susținută.
Este valoros pentru oameni să cunoască beneficiile spălării mâinilor pentru sănătate, cum să se spele pe mâini și momentele critice în care ar trebui să fie practicat. Cu toate acestea, programele care se concentrează doar pe educația pentru igienă nu realizează de obicei schimbarea comportamentului. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea oamenilor știu despre spălarea mâinilor dar comportamentul de igienă este influențat de o serie de factori determinanți.
Schimbarea mediului fizic pentru a indica și a activa comportamentul de spălare a mâinilor. De exemplu, un studiu din Bangladesh a arătat că pictarea urmelor de pași pe calea dintre toaletă și instalația de spălare a mâinilor a sporit comportamentul spălării mâinilor cu 64% în școli. Un alt studiu într-o tabără de migranți a constatat că punerea jucăriilor în săpun a făcut spălarea mâinilor mai distractivă pentru copii și a făcut ca aceștia să spele mâinile cu săpun de 4 ori mai mult.
Comportamentele de spălare a mâinilor cresc în mod natural în timpul focarelor, dar ar trebui depuse eforturi pentru a asigura un comportament durabil pe termen lung. Când oamenii sunt brusc inundați cu informații despre un nou agent patogen și ulterior se confruntă cu frica, ei percep că sunt expuși riscului și văd că normele sociale se schimbă pentru a se adapta la pandemie. Din păcate, efectul focarelor asupra comportamentului de igienă este de scurtă durată. Pe măsură ce frica dispare sau dacă focarul devine endemic și normalizat, comportamentul de igienă va scădea. În timpul crizelor, este, de asemenea, deosebit de important să împărtășim informații între actori și să învățăm și să angajăm populațiile pentru a asigura un comportament durabil pe termen lung.