Diabetul este o problemă globală de sănătate în creștere, care se preconizează că va afecta 1,3 miliarde de oameni până în anul 2050. Se estimează că 74 de milioane de adulți (11,9% dintre bărbați și 10,9% dintre femei) și aproximativ 300 000 de copii și adolescenți trăiesc cu diabet zaharat în Regiunea Europeană a OMS, care are cea mai mare povară a diabetului de tip 1 din lume. Pe măsură ce populația îmbătrânește și factorii de risc precum obezitatea cresc, 1 din 10 europeni ar putea avea diabet până în 2045.
Cel mai frecvent se întâlnește diabetul zaharat de tip 2, de obicei la adulți, care apare din cauza unei pierderi progresive a secreției adecvate de insulină a celulelor pancreatice, frecvent pe fondul rezistenței la insulină. O altă formă a diabetului zaharat,cel de tip 1, cunoscut odată sub numele de diabet juvenil, apare printr-un mecanism autoimun de distrugere a celulelor din pancreas, având debut de obicei la copii și tineri.
Riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, este legat de factori personali și de mediu, dar are, de asemenea, legături cu factori de risc precum consumul de tutun, dieta nesănătoasă și inactivitatea fizică și este un factor cauzal major pentru mai multe afecțiuni, inclusiv orbire, insuficiență renală, atacuri de cord, accident vascular cerebral și amputarea membrelor inferioare.
Dacă diabetul nu este diagnosticat și gestionat corect, pot apărea evenimente acute, care pun viața în pericol (coma, dizabilitate progresivă din cauza complicațiilor afecțiunii). Riscul de atac de cord și accident vascular cerebral crește de până la 4 ori pentru persoanele care trăiesc cu diabet. Tratamentele pentru diabet și complicațiile acestuia există.
Țintele Organizației Mondiale a Sănătății privind diabetul, propuse pentru a fi atinse până în anul 2030:
Ținta 1: 80% dintre persoanele cu diabet să fie diagnosticate
Ținta 2: 80% dintre persoanele diagnosticate să aibă un control bun al glicemiei;
Ținta 3: 80% dintre persoanele diagnosticate să aibă un bun control al tensiunii arteriale;
Ținta 4: 60% dintre persoanele cu diabet peste 40 de ani să primească statine;
Ținta 5: 100% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 1 să aibă acces la tratament cu insulină la prețuri accesibile și la automonitorizarea glicemiei.
Pentru o viață sănătoasă și prevenirea complicațiilor cauzate de diabet, vă încurajăm să urmați câteva recomandări simple și eficiente:
Alimentați-vă sănătos: mâncați variat și echilibrat. Reduceți consumul de zahăr, sare și grăsimi trans;
Mențineți greutatea corporală sănătoasă. Practicați activitate fizică de intensitate moderată, minim 150 de minute pe săptămână (de exemplu: mers pe jos, alergat, înot sau ciclism);
Renunțați la consumul de tutun și reduceți consumul de alcool. Dovezi ample indică faptul că, consumul de tutun crește cu 30 – 40% riscul de a dezvolta diabet de tip 2, în comparație cu persoanele care nu fumează.
Evitați stresul și respectați regimul de muncă și odihnă;
Țineți sub control tensiunea arterială și colesterolul din sânge;
Gestionați nivelul zahărului din sânge. Gestionarea eficientă a glicemiei este cea mai importantă verigă în reducerea riscului de complicații viitoare ale diabetului;
Urmăriți semnele/simptomele: sete excesivă, urinare frecventă, scădere în greutate inexplicabilă, răni cu vindecare lentă, vedere încețoșată și lipsă de energie.
Consultați cu regularitate medicul specialist.