În fiecare an, temperaturile ridicate afectează sănătatea multor oameni, în special a vârstnicilor, a bebeluşilor, a persoanelor care lucrează în exterior și a persoanelor cu afecțiuni cronice. Canicula poate duce la epuizare și accidente vasculare cerebrale si poate agrava afecţiunile preexistente - cardiovasculare, respiratorii, renale sau mentale. Efectele dăunătoare ale caniculei asupra sănătăţii pot fi prevenite în mare măsură prin urmare a practicilor de sănătate publică.
Evitați expunerea la soare.
În perioade caniculare este important să evitați căldura excesivă pentru a preveni efectele dăunătoare asupra sănătăţii.
Evitaţi să ieșiţi afară și să practicaţi activități intense în perioadele cu cele mai înalte temperaturi din zi. Staţi la umbră, nu lăsați copii sau animalele în vehicule parcate şi, dacă este necesar și posibil, staţi 2-3 ore pe zi într-un loc răcoros.
Menţineţi locuința răcoroasă
Aveți grijă să răcoriți locuința folosind aerul din timpul nopții. Reduceți temperatura în apartament sau casă în timpul zilei prin utilizarea jaluzelelor sau obloanelor și închizând dispozitivele electrice care generează căldură.
Mențineți-vă corpul răcorit și hidratat.
Alegeți haine si lenjerie de pat lejere si subtiri, faceţi dușuri sau băi răcoritoare și consumaţi apă in mod regulat, 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete, evitând băuturile cu zahăr, cele alcoolice sau care conţin cofeină deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.
Acționați în caz de simptome sau disconfort.
Dacă dumneavoastră sau cineva apropiat prezentați simptome precum amețeală, slăbiciune, anxietate intensă, sete excesivă sau dureri de cap, solicitați ajutor. Deplasați-vă cât mai rapid posibil într-un loc răcoros și verificați temperatura corpului. Nu confundați hipertermia cu febra. În cazul îndoielilor, odihniți-vă într-un mediu răcoros timp de cel puțin 30 de minute și beți apă pentru rehidratare, evitând băuturile zaharoase, alcoolul și cele care conțin cofeină.
Cereți asistență medicală, dacă este necesar.
Dacă temperatura corpului rămâne ridicată și simptomele persistă, este posibil să aveți febră și este recomandat să consultați un medic specialist. Dacă temperatura corpului scade și starea dumneavoastră se îmbunătățește după odihnă într-un mediu răcoros, atunci probabil cauza a fost stresul termic.
Acordați o atenție specială persoanelor vulnerabile.
Persoanele în vârstă și cele cu afecțiuni medicale preexistente, cum ar fi astmul, diabetul și bolile cardiovasculare, trebuie să fie cu atenție sporită față de sănătatea lor, deoarece sunt mai vulnerabile la efectele caniculei.
Fiți atenți la spasme musculare și crampe.
În cazul apariției de spasme musculare dureroase, odihniți-vă imediat într-un loc răcoros și beți lichide de rehidratare care conțin electroliți. Cereți ajutor medical dacă crampele cauzate de căldură persistă mai mult de o oră. Consultați un medic dacă aveți simptome neobișnuite, dacă simptomele persistă sau dacă aveți suspiciuni de febră. În cazul în care cineva prezintă piele uscată și fierbinte, stare de delir, convulsii sau pierderea cunoștinței, apelați imediat un medic sau serviciul de ambulanță.
Fiți solidari și implicați-vă în comunitate.
Pe lângă grija pentru propria sănătate, găsiți timp să luați legătura cu familia, prietenii și vecinii care petrec majoritatea timpului singuri. Persoanele vulnerabile ar putea avea nevoie de asistență în perioadele de caniculă, așa că, dacă cunoașteți pe cineva aflat în această situație, oferiți-i sfaturi și sprijin.