Tuberculoza este o afectiune contagioasa, potential fatala daca este netratata, care afecteaza de obicei plamanii, desi poate afecta aproape orice organ din organism. Boala se transmite pe cale aeriana, în spatii inchise supraaglomerate, slab ventilate;
Simptomele specifice acestei infecții sunt caracteristice stadiului activ al bolii. In stadiile incipiente, manifestarile nu sunt pronuntate, pacientul acuzand doar fatigabilitate si o stare generala de rau.
Simptomele caracteristice tuberculozei sunt: tusea persistenta; tusea devine productiva, pe masura ce infecția progreseaza; deceori cu sange; sputa galbuie (este mai abundenta dimineata, imediat dupa trezire); frisoane; transpiratii nocturne; dispnee; scadere în greutate intr-o perioada scurta de timp, fara a urma o dieta; pierderea apetitului; fatigabilitate (oboseala); febra; durere in piept.
Daca ați fost diagnosticat cu tuberculoza, puteți impiedica raspîndirea bolii, prin urmatoarele masuri: acoperirea gurii cu un servetel în timpul stranutului sau al tusei; purtarea măștii de protecție în prezența persoanelor sanatoase; evitarea contactului cu alte persoane în perioada în care sunteți contagios; respectarea tratamentului conform indicațiilor medicului. Tuberculoza poate fi vindecata, dacă tratamentul se administrează corespunzator. Provocarea acestui tratament consta în durata lunga de administrare. Respectarea indicatiilor medicului poate conduce la vindecarea tuberculozei.
Da, dacă există TB în această familie. Majoritatea copiilor nu au bacteriologie pozitivă. La majoritatea cazurilor sursa de infecție este un adult din anturajul copilului, bolnav simultan cu acest. Diagnosticul de TB poate fi suspectat la copil în doua circumstanțe:
Copil contact cu un bolnav de TB (din focar);
Copil simptomatic.
Diagnosticul de TB la copil este mai dificil decât la adult din motive complexe (raritatea confirmării bacteriologice, semne clinice nespecifice, aspect radiologic dificil de interpretat. Există deosebiri între infecția TB și boala TB. Infecția TB este asimptomatică. Boala TB este simptomatică prin manifestările clinice, radiologice și bio-umorale. nfecția TB la copil rămâne asimptomatică la 90% din cazuri și se transformă în boală doar la 10 % din cazuri. Chiar dacă infecția nu se transformă în boală, bacilii rămân în organism (infecție TB latentă). Acești bacili viabili pot fi sursa de îmbolnăvire în timp. Cu cât infecția TB se produce la o vârstă mai mică, riscul pentru evoluție spre boală TB este mai mare. Infecția se poate produce în copilărie, iar boala poate să se dezvolte la toate categoriile de vârsta, inclusiv la adult.
Există doua perioade de risc crescut pentru forme severe de boală:
la copilul mai mic de 2 ani la care există riscul miliarei TB și meningitei TB;
la adolescentul la care există riscul evoluției spre forma de tuberculoză de tip adult.
Deosebim următoarele metode de profilaxie a tuberculozei:
specifice (vaccinarea BCG, chimioprofilaxia):
Vaccinarea BCG aste una dintre cele mai eficiente metode de profilaxie a tuberculozei, larg utilizată pe plan mondial. Ea asigură o protecţie antituberculoasă în 80% din cazurile ulterior supuse infecţiei virulente.
Vaccinul se administrează în primele 3-5 zile după naştere. Revaccinarea BCG se efectuează la vîrsta de 6-7 ani. Vaccinarea BCG previne apariţia formelor severe de tuberculoză (tuberculoza miliară, meningita tuberculoasă).
nespecifice (multiple măsuri igieno-sanitare şi sociale-economice) :
Profilaxia sanitară - are drept scop ocrotirea societăţii de infecţia tuberculoasă, limitarea gradului de contagiozitate a bolnavului în familie, la locu de muncă, în colective. Metodele sanitare de profilaxie prevăd următoarele acţiuni: depistarea precoce şi amplă a bolnavilor cu tuberculoză; spitalizarea şi tratarea lor (izolarea sursei de contaminare), acţiuni de asanare a focarelor de infecţie tuberculoas; educaţia sanitară a familiei bolnavului şi a diferitelor colectivităţi.