Atenţie, ambrozia este o buruiana periculoasă pentru culturile agricole, dar şi pentru sănătatea oamenilor !

Ce reprezintă ambrozia ?

Planta ambrozia, specia Ambrosia artemisiifolia este o plată anuală cu tulpini puternic ramificate care ating înălţimea 50–100 cm, iar la maturitate poate avea înălţimea de 2 metri.
Ambrozia este o plantă invazivă, extrem de adaptabilă la condiţiile climatice nefavorabile, rezistentă la secetă şi arşiţa, preferă solurile nisipoase, mai puţin fertile, uşor alcaline, fapt ce o plasează în categoria plantelor dominante, comparativ cu culturile agricole şi alte buruieni.
Ambrozia este o plantă care creşte pe marginea drumului, terenurile lăsate pârloagă, prin parcuri, în grădini, în culturile de cereale, de florea-soarelui şi este extrem de periuloasă pentru oameni. În perioada august-septembrie polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă polinoze, este unul dintre factorii agravanţi ai astmului bronşic.

O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen (20 microni în diametru) și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani.

Care este impactul asupra sănătății populației ?

Polenul de ambrozie este considerat un alergen foarte agresiv cu impact negativ asupra sănătăţii publice, declanșând diferite stări alergice, inclusiv: afectarea mucoasei nasului și a ochilor (rinoconjuctivită), manifestată prin strănut, pruritul în zona nasului și al ochilor, înroșirea și edemul mucoaselor în zona nasului și al ochilor, înroșirea și edemul mucoaselor, lăcrimare;
Accese de astm bronșic cu episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau respiraţie șuierătoare;
Afectarea pielii cu leziuni de urticarie (mâncărime) şi edem dureros al ţesuturilor profunde, care afectează mai frecvent zonele în jurul gurii, nasului, ochiului, zona genitală şi extremităţi;
Soc anafilactic – cea mai severă reacţie alergică, cu debut brusc, neaşteptat, tablou clinic deseori dramatic, care poate duce la deces, dacă nu se întreprind măsuri de intervenţie medicală urgentă.

Care sunt măsurile de prevenire ?

La depistarea buruienei este necesară suprimarea/eradicarea nemijlocită a plantei, prin:
Smulgerea din rădăcină sau tăierea repetată, cel puţin de trei ori, înainte de înflorire, pentru a nu provoca dispersia polenului.
Eradicarea prin lucrări agricole, ca de exemplu săpat – praşila manuală, tăiat – cosit manual sau mecanic.
Ambrosia poate fi controlată cu succes folosind şi erbicide. Pentru terenurile necultivate, margini de drumuri, terasamente de cale ferată, o soluţie ar fi erbicidele totale, de preferat înaintea înfloririi, evitându-se astfel apariţia polenului răspunzător de alergii.
Persoanele alergice trebuie să evite sau să reducă timpul plimbărilor în parc sau pădure, să se spele frecvent pe față și mâini, să-și schimbe hainele de la plimbare, să poarte măști la necesitate. Iar în caz de agravare a stării de sănătate, să se adreseze de urgenţă după asistenţă medicală.

Linkuri utile