Ziua Mondială a igienei mâinilor este marcată anual, la data de 5 mai. În perioada pandemiei COVID-19, campania din acest an „Mâinile curate salvează vieți” este destinată instituțiilor medicale. Mesajul principal “Îngrijirile medicale curate sunt în mâinile voastre” este orientat către cei care îngrijesc bolnavii, recomandându-le acestora să se spele pe mâini, la momentul potrivit și în mod corect, astfel asigurând siguranța pacienților.

Organizația Mondială a Sănătății încurajează instituțiile și organizațiile din domeniul sănătății să fie alături de această inițiativă, care reprezintă o oportunitate de a conştientiza că igiena mâinilor joacă un rol foarte important în prevenirea şi controlul infecţiilor.

În fiecare an, milioane de pacienţi din întreaga lume sunt afectaţi de infecţii parvenite în urma asistenţei medicale acordate. Mai mult de jumătate din acestea ar putea fi prevenite de către personalul care îşi curăţă corect mâinile atunci când îngrijesc pacienții.

Prin igiena mâinilor se îndepărtează diferiți agenți patogeni, bacterii, substanțe chimice, precum și se reduce răspândirea infecţiilor, cum ar fi gripa, virozele intestinale, iar mai nou şi COVID-19.

La rândul lor, specialiştii în sănătate publică recomandă spălatul pe mâini după

utilizarea toaletei,
înainte de mâncare
înainte de a găti
când intrăm în casă
după utilizarea transportului în comun
după ce ne-am jucat cu animalele de companie
după vizitarea unui bolnav
înainte de scoaterea sau introducerea lentilelor de contact
după tuse sau strănut
după utilizarea tastaturii
a altor dispozitive şi accesorii electronice,
dar şi ori de câte ori sunt mâinile murdare.

Important: Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura, dacă nu v-ați spălat mainele sau nu le-ați dezinfectat!

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale

Linkuri utile