Anual, la 4 februarie este marcată Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, o inițiativă globală a Uniunii pentru Controlul Internațional al Cancerului, pentru generarea schimbării și mobilizarea acțiunilor, prin construirea de alianțe mai puternice intersectoriale și noi colaborări pentru reducerea poverii cancerului la nivel global.
Genericul campaniei din anul 2023 este „Reducerea inechității în îngrijirea cancerului”. Cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial, reprezentând aproape 1 din 6 decese la nivel global. În Regiunea Europeană, în anul 2022, s-au înregistrat aproximativ 2,7 milioane de persoane cu cancer și peste 1,3 milioane de decese, indicele mortalității fiind mai mare la bărbați, decât la femei.
Cancerul este creșterea și răspândirea necontrolată a celulelor care rezultă din schimbarea unei singure celule. Transformarea dintr-o celulă normală într-o celulă tumorală este un proces în mai multe etape în care creșterile invadează adesea țesutul din jur și pot metastaza în locuri îndepărtate. Aceste modificări rezultă din interacțiunea dintre factorii genetici ai unei persoane și oricare dintre cele 3 categorii de agenți externi:
substanțe cancerigene fizice, cum ar fi radiațiile ultraviolete și ionizante sau azbest;
substanțe cancerigene chimice, cum ar fi clorura de vinil sau betnaftilamină (ambele evaluate de Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului ca fiind cancerigene), componente ale fumului de tutun, aflatoxină (un contaminant alimentar) și arsen (un contaminant al apei de băut);
cancerigeni biologici, cum ar fi infecțiile de la anumiți viruși, bacterii sau paraziți.
Multe tipuri de cancer pot fi prevenite prin evitarea expunerii la factori de risc comuni, cum ar fi fumul de tutun. În plus, multe de cancere pot fi vindecate, prin intervenție chirurgicală, radioterapie sau chimioterapie, mai ales dacă sunt depistate precoce
La bărbați, cele mai des întâlnite tipuri de cancer au fost: cancerul de prostată (23%), cancerul pulmonar (14%) și cancerul colorectal (13%), iar la femei predomină cancerul de sân (29%), urmat de cancerul colorectal (12%) și cancerul pulmonar (9%). De menționat, că cancerul de sân rămâne principala cauză de deces printre femei, cu aproximativ 95 mii de decese în 2020, reprezentând 17% din totalul deceselor provocate de această boală.
În țara noastră, maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză a mortalităţii după maladiile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul de sănătate. Mortalitatea totală prin tumori în anul 2021 a constituit 220,7 cazuri la 100 mii locuitori (bărbați – 275,1, femei – 171,2).
Riscul de cancer poate fi redus prin:
Evitarea consumului de tutun și a consumului de alcool;
Abordarea unei alimentații sănătoase și menținerea greutății corporale optime;
Efectuarea regulată a activității fizice;
Vaccinarea împotriva HPV și a Hepatitei B;
Evitarea expunerii la radiațiile ultraviolete și ionizante;
Limitarea expunerii la poluarea aerului exterior și a celui interior.