Susține alăptarea pentru o planetă mai sănătoasă ! Este mesajul transmis de autorități în contextul Săptămânii Mondiale a Alăptării, marcată anual în perioada 1-7 august.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni, şi continuarea acesteia, cu introducerea treptată a alimentaţiei complimentare până la doi ani şi mai mult.

Potrivit specialiștilor, laptele matern oferă copilului toate elementele nutritive de care are nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă. Este sigur şi conţine anticorpi care protejează copiii de diaree şi pneumonie, principalele cauze ale mortalităţii infantile la nivel mondial. Laptele matern, fiind disponibil şi accesibil, asigură copiilor o nutriţie adecvată și sigură.

Alăptarea aduce beneficii și mamei prin reducerea riscului de cancer ovarian şi de sân, previne depresia postnatală, facilitează refacerea uterului și revenirea la greutatea corporală optimă, constituie o formă naturală de contracepţie (metoda amenoreei de lactație).

În contextul pandemiei COVID–19, OMS menționează că beneficiile alăptării depășesc riscurile potențiale: virusul COVID-19 nu a fost detectat în laptele matern la persoanele bolnave și nu există dovezi că infecția se transmite prin alăptare. OMS recomandă ca toate mamele cu COVID-19 confirmate sau suspectate să continue să alăpteze, urmând măsurile de protecție generale, cum ar fi: o igiena bună a mâinilor și a sânilor, purtarea corectă a măștii de protecție în timpul contactului cu copilul, inclusiv în timpul alăptării, curățarea și dezinfectarea suprafețelor frecvent atinse, igiena tusei și strănutului, etc.

În Republica Moldova subnutriția reprezintă un aspect important de sănătate publică. Potrivit datelor statistice, anul trecut, incidența prin malnutriție la copiii cu vârsta de până la 1 an a constituit 12,8 cazuri la 1000 de copii, inclusiv cu întârziere în dezvoltare – 6,4 cazuri la 1000 de copii. Incidența prin malnutriție la copii de 0 -5 ani, în aceeași perioadă, a constituit 5,0 cazuri la 1000 de copii, inclusiv cu întârziere în dezvoltare – 2,9 cazuri la 1000 de copii.

La nivel mondial, subnutriția se asociază cu 45% din decesele infantile. Doar 40% din copiii de până la 6 luni sunt alăptați exclusiv. În anul 2019, 144 de milioane de copii sub 5 ani au fost estimați cu stagnare a creșterii în înălţime, 47 de milioane – subponderali, iar 38,3 de milioane – supraponderali sau obezi.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale
Linkuri utile