Anual, în perioada 1-7 august este marcată Săptămâna Mondială a Alăptării (SMA). Evenimentul reprezintă o campanie globală desfășurată în peste 175 de țări ale lumii, scopul căreia este sensibilizarea și stimularea desfășurării acțiunilor asociate tematicii alăptării pentru îmbunătățirea stării de sănătate a copiilor din întreaga lume.

Activitățile desfășurate în cadrul SMA sunt coordonate de către Alianța Mondială pentru Alăptare și promovate de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), UNICEF și alte organizații la nivel mondial.

În acest an, sloganul evenimentului este „Alăptarea și munca. Să facem să funcționeze!” , scopul fiind mobilizarea globală pentru susținerea și promovarea alăptării ca un factor cheie pentru sănătatea și bunăstarea populației. Aceasta este aliniată la tematică ODD-2030 și evidențiază legăturile între alăptare și supraviețuirea, sănătatea și bunăstarea femeilor, a copiilor și a națiunilor.

Nu este un secret că mamele care alăptează se confruntă cu multe provocări la locul de muncă, inclusiv găsirea unui loc, timp și sprijin pentru alăptare. Anul acesta, evenimentul se va centra pe aceste probleme, sprijinind și încurajând toate femeile care lucrează și alăptează.

Obiectivele SMA 2021 sunt:
Informarea populației cu privire la importanța alăptării;
Susținerea alăptării – un component vital al sănătății publice;
Pentru un impact mai puternic în susținerea alăptării este necesară implicarea atât a persoanelor fizice, cât și a organizațiilor;
Desfășurarea acțiunilor de stimulare a alăptării, ca obligațiune vitală a sănătăți publice.

Potrivit OMS, dacă fiecare copil ar fi alăptat timp de o oră după naștere, i s-ar oferi doar lapte matern în primele șase luni de viață și ar continua să fie alăptat până la vârsta de doi ani, aproximativ 800.000 de vieți de copil ar fi salvate în fiecare an.

La nivel global, mai puțin de 40% dintre sugarii cu vârsta de sub șase luni sunt alăptați exclusiv la sân. Este important de menționat că subnutriția este asociată cu 45% din decesele infantile.

Încurajăm toate mamele să alăpteze copilul la sân , deoarece aceasta poate avea nu doar beneficii imediate, ci și în timp. Copiii care au fost alăptaţi sunt mai puţin susceptibili de a fi supraponderali sau obezi şi obțin performanţe mai bune la testele de inteligenţă, fiind mai frecvent prezenți la școală. Alăptarea aduce beneficii și mamelor:
reduce riscul apariţiei cancerului de ovar şi de sân;
previne depresia postnatală;
ajută la refacerea uterului;
este o formă naturală de contracepţie (amenoreea de lactație);
le ajută să revină la greutatea ideală.

Alăptează la sân, hai să facem această deprindere să funcționeze!

Agenția Națională pentru Sănătate Publică

Linkuri utile